maanantai 31. heinäkuuta 2017

Erottajan pelastusasema - Helsinki


Kesäkuun 2017 puolella Helsinki -päivänä tuli vierailtua Erottajan pelastusasemalla. Heti, kun huomasin, että useilla Helsingin pelastuslaitoksilla oli mahdollista vierailla, täytyi tilaisuus käyttää tietenkin hyväksi. 
Sain pari kaveria omasta VPK :sta mukaan, sekä yhden koko toiminnan ulkopuolelta ja oli siistiä päästä katsomaan, miltä Erottajan asemalla näyttää. Ei ollut vaikea valita, mille asemalle lähdettäisi vierailulle, sillä monet ovat kehuneet Erottajan asemaa Suomen kauneimmaksi ja pitihän se päästä näkemään. Asemalla sijaitsee myös museo, jossa käytiin ihailemassa mm. vanhoja pelastukseen ja ensihoitoon tarkoitettuja autoja, sammutusasuja ja tietenkin muuta kalustoa. Museossa oli vaikka mitä mielenkiintoista alaan liittyvää, en kerro kaikkea, menkää ihmeessä itse katselemaan.


Erottajan asemalla oli mahdollisuus kiivetä torniin, josta avautui näkymä Helsingin kattojen ylle. Pilvisestä säästä huolimatta näkyvyys oli ihan hyvä ja kuvista tuli kivoja pienen sumuverhon kanssa. Ehkä joskus tulee mahdollisuus päästä torniin poutasäässä, jotta näkymät olisivat paremmat.


Ehdin juuri ja juuri istua höökin konemiehen paikalle, kunnes sieltä napsahti pojille keikkaa ja täytyi antaa tilaa parantaa maailmaa. Ei ollut mikään kiireellinen keikka tiedossa, eikä pitkä keikka, joten tornikierroksen jälkeen hööki olikin jo taas asemalla.


Kiitos Helsingin kaupungin pelastuslaitokselle vierailumahdollisuudesta. Toivottavasti sellainen on ensi vuonna Helsinki -päivänä myös. Silloin voisi käydä tsekkaamassa vaikka Kallion pelastusasemaa.

keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Miten pääsee palomieheksi?

Näin blogin alkuvaiheessa haluan jo tehdä tavoitteeni selväksi kaikille ja kerron siis yksinkertaistettuna mitä vaaditaan, jotta voi päästä palomieheksi.
Ammattiin pääseminen ei ole mahdottomuus, muttei myöskään mikään helppo juttu.. ainakaan naisille.
Palomieheksi on mahdollista kouluttautua Suomessa kahdessa eri paikassa: Helsingin pelastuskoulussa ja Pelastusopistossa, joka sijaitsee Kuopiossa. Valintakriteerit ovat lähes samat, mutta itse tiedän paremmin Pelastusopiston valintakriteereistä kuin Helsingin pelastuskoulun. Olen kyllä kysellyt Helsingissä työskentelevältä palomieheltä kriteereistä ja miten ne eroaa Pelastusopistosta. Vastauksen perusteella voidaan siis sanoa, ettei ne eroa millään tavalla, mutta esim. VPK -taustan merkityksestä en ole varma Helsingissä. Pelastusopistoon haettaessa hakemukseen liitetään todistus VPK -taustasta ja se on merkki kiinnostuksesta.
Listaan nyt tähän alas valintakriteerit, joita vaaditaan haettaessa Pelastusopistoon tai Helsingin pelastuskouluun. (lue halutessasi linkeistä tarkemmin)
vaatimuksena on, että hakija on:
1. vähintään 18-vuotias
2. suorittanut lukion koko oppimäärän, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon
3. terveydentilaltaan sopiva ja kykenee suorittamaan ammattialan tehtäviä
4. hankkinut C-luokan ajoneuvon ajo-oikeuden
5. suorittanut fyysisen toimintakyvyn kokeen, johon kuuluu:
a) kuntotestit: (lisäpisteitä mahdollista saada paremmasta suorituksesta)
- Penkkipunnerrus 45 kg/60 s - vähintään 25 kertaa
- Istumaan nousu, kertaa/60 s - vähintään 34 kertaa
- Käsinkohonta vastaote - vähintään 6 (leukaa)
- Jalkakyykky 45 kg/60 s - vähintään 23 kertaa
b) 12min juoksutesti (Cooperin testi) - vähintään 2800m
c) uintitaitotesti - 4min 45sek, vähintään 200m
[b ja c kohdan testit suoritetaan pääsykokeissa ja a kohdan testi suoritetaan itsenäisesti ennen hakua]
6. suorittanut fobia -testit eli korkeanpaikan kammo ja suljetunpaikan kammo.
7. suorittanut psyykkisen soveltavuuden kokeen
[6. ja 7. kohdat suoritetaan pääsykokeissa myös.]
Yllä mainituiden vaatimusten lisäksi asevelvollisuus / asepalvelus tulee olla suoritettuna (miehiltä).
Tämän tekstin ns. virallisen osuuden jälkeen voisin puhua omista tavoitteista. Aion hakea Pelastusopistoon lukion päättötodistuksella. Kaikkien aineiden keskiarvolla haettaessa voi saada max. 7 pistettä keskiarvosta. Mulla olisi tavoitteena ka. väh. 8,55, jolla saa 6 pistettä.
Kuntotestien osalta tavoitteena on päästä tietenkin läpi ja mahdollisimman kirkkaasti. Ainakin vatsalihastestistä tavoitteena saada pisteisiin +0,25. Muuten en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, mihin tulen pystymään niiden kanssa. Eniten treenaamista on penkkipunnerruksessa ja leuanvedoissa. Kyykyt tulee menemään aika helposti, koska niitä vaaditaan ainoastaan 23 toistoa, joten voisin asettaa itselleni tavoitteeksi saada niistä + 0,125 tekemällä 30 tostoa. 34 toistolla saisi +0,25p, eikä sekään kuullosta mahdottomuudelta.
Kuntotesteistä on siis mahdollisuus saada lisäpisteitä 1p, jokaisesta kohdasta max. +0,25p.
Nyt kesällä treenaaminen salilla on epäsäännöllisempää kuin koulujen aikana, sillä mulla on matkaa niin kouluun kuin salille se 50km, joten ihan joka päivä sinne ei tule mentyä, kuten koulujen aikaan. Onneksi kesällä voi silloin tällöin käydä VPK :n salilla ja treeni onnistuu myöskin kotona ja ulkona, kun käyttää luovuutta, vaikkei pääsisikään ihan penkkiä nostamaan.
Syksylle mulla on tavoitteita ja odotan jo elokuuta, kun pääsee paremmin taas käsiksi treenaamiseen. Kesälomalla ehtii ottaa enemmän lepoa ja muistaa syödä kuitenkin terveellisesti.. ja tietenkin pystyy panostamaan paremmin 12min juoksutestiin, koska urheilukenttiä sentään täältä löytyy.
Tämän viikon sunnuntaina (9.7) olen lähdössä CTIF -kisoihin (linkissä lisätietoa) Itävaltaan, Villachiin. Kyseessä on lajin MM-kilpailut ja vaikka itse tulin lajin pariin vasta keväällä, olen päässyt jo hyvin mukaan ja odotan innolla tulevia kisoja. Suorituksiin kuuluu kalustosuoritus (imuletkuselvitys ja perusselvitys) ja viestin juoksu.
Kuvailen siellä aika paljon, kuten mulla on aina tapana ja täälläkin tulette näkemään kisoista materiaalia.
Viimeiseksi haluan vielä sanoa, että lisäsin blogiin lukijat -palkin, joten jos haluat liittyä virallisesti tämän blogin lukijaksi, se on nyt mahdollista oikealla olevasta palkista.